menu

Project 'Fast Work, Time consuming Landscape'- 2017

"Ik moet sneller werken dan de smart robot!"


De ICT-revolutie heeft grote gevolgen voor ons leven, onze banen, onze welvaart en onszelf als mens. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Intelligente machines en robots nemen taken op zich, die voorheen alleen door mensen konden worden gedaan met toenemende snelheid, kennis en kracht. Wat zijn de gevolgen van deze grote versnelling, de digitalisering?

De uitdaging
In haar project 'Fast Work, Time consuming Landscape' daagde Pauline zichzelf uit, om met een steeds kortere productietijd te werken. Ze probeerde vier identieke textielschilderijen te maken, waarbij voor elk volgend schilderij 15% minder tijd beschikbaar was dan bij het vorige.
Dus toen ze begon met het textielschilderij nummer vier, had ze 45% minder tijd om dit werk te voltooien. Elk schilderij moet zo optimaal mogelijk en verkoopbaar zijn, zonder verlies van zeggingskracht.
Pauline wilde zien of ze sneller kon werken. Ze kon het. Maar het was een zware last. 
De Amerikaanse filosoof Michael Sandel zegt: "En zie het lichaam als een geschenk en wil het niet eindeloos verbeteren. Als je de mens wilt veranderen zodat hij beter past in de samenleving, dan maak je een ding van hem."
We moeten onze beperkingen accepteren. Dat maakt ons tot wie we zijn.
De resultaten van dit project werden gepresenteerd in een installatie bestaande uit vier textielschilderijen, het logboek, filmopnames en reacties van bezoekers op Instagram en Facebook.
De installatie was onderdeel van de tentoonstellingen 'Time, Space and Architecture' in Cityscapes Gallery in Amsterdam (2017), CBK Emmen (2019) en Dat Bolwerck te Zutphen (2020).

In het boek 'Project Fast Work, Time consuming Landscape' (2017) vertelt Pauline over de impact van de toenemende werkdruk in haar werkproces, op het creatieve deel, op het veranderende tijdsperspectief en wat dit haar heeft aangedaan. 
Haar onderzoek, teksten uit haar logboek, foto's van de vier kunstwerken en reacties van het publiek zijn in een compacte editie gepubliceerd.

Samenvattend
"Ik moet sneller werken dan de slimme robot!" De ICT-revolutie heeft een grote impact op ons leven. Intelligente machines nemen taken over met een ongekende toename in snelheid en kracht. Pauline wil niet vervangen worden door een computer en daagde zichzelf in dit project uit, om met steeds kortere productietijden te werken. Ze maakte vier identieke textielschilderijen, elk volgend schilderij met 15% minder tijd. Het laatste werk moest worden gedaan in slechts 55% van de productietijd.
Wat gebeurde er tijdens dit proces?

Hebt u interesse in dit onderzoek en het boek, neem contact op met info@paulinemmnijenhuis.nl

Klik op de foto's voor meer informatie