menu
Workshop Hanshan Art museum Suzhou - China 2019

Internationaal uitwisselingsproject 'Horizontal Crossings'. 15 - 30 april 2019
Uitwisseling van kennis en ideeën, oost ontmoet west

Ik ben gevraagd door het Hanshan Art Museum mee te doen aan het project 'Horizontal Crossings'. Ook Alice Kettle, textielkunstenaar en hoogleraar Textielkunst, Manchester Metropolitan University UK. Wij werden gevraagd om een 5-daagse workshop over hedendaags borduren te creëren voor kunststudenten en professionele borduurkunstenaars.
We namen ook deel aan de tentoonstelling en hadden veel lezingen, interviews en presentaties over ons werk in het Hanshan Art Museum. 

Deelneemsters van deze workshop zijn o.a. studenten van de China Academy of Art (textielkunst afdeling) in Hangzou en van de Suzhou University. Maar professionele borduursters van van de Suzhou borduurstudios van de kunstenaars Zou Yingzi en Liang Xue Fang.

De opdracht bestond uit het ontwerpen van een hedendaags landschap in mixed media techniek; schilderen en hand borduren. Er is een grote traditie in borduren in Suzhou. Dus in dit project onderzochten we om deze  twee technieken te combineren. De professionele borduurkunstenaars hadden minder ervaring met schilderen. En de kunststudenten hadden nooit geborduurd. 
De studenten volgden mijn  werkproces. Startend met het fotograferen terwijl je zelf in beweging bent. Technieken als frottage van Max Ernst gaven hun inspiratie voor texturen in het schildergedeelte. Er was ruimte voor artistiek experiment om studenten hun eigen hedendaagse interpretatie van landschap te leren ontdekten. Met als resultaat een eigen beeld verhaal. 

Ik zal deze ongelooflijke reis nooit vergeten. De gastvrijheid van de SNDCC-groep van Suzhou. Het geweldige team van het Hanshan Art Museum. Onze bezoeken aan de Suzhou University, de China Academy of Art, het prachtige kunstcentrum en bibliotheek van Liangzhu en de Chinese Garden in Suzhou. Onze culinaire behandeling gedurende het hele verblijf.
De vriendelijke, beleefde studenten die graag willen leren. Ongelooflijk respect voor de borduurvaardigheden in de omgeving van Suzhou, met name de kunstenaars Zou Yingzi en Liang Xue Fang, hun familie (ook borduursters) en assistenten. En de borduursters van de Suzhou Weihong Textile & Embroidery Company. En alle bezoeken ben ik vergeten.