menu

Series Autoportretten

Het thema achter deze autoportretten is ons toenemend gebruik van robots en van implantatie van kunstmatige apparaten als organen in het menselijk lichaam. Ik vraag me af of we op weg zijn naar een 'cyborg'-cultuur?
De auto is mijn metafoor in dit verhaal ; het eerste teken van een vroegrtijdige cyborg. Symbiose van mens en machine.

Het karakteristieke kenmerk van een cyborg is dat de machine de menselijke functies enorm vergroot. De auto zorgt ervoor dat de mens sneller kan bewegen en daardoor in kortere tijd een grotere afstand kan afleggen. En als de mens rijdt, wordt hij volledig omringd door deze machine. En zijn/haar lichaam maakt deel uit van de auto.

Ik kwam deze geportretteerde auto's tegen op de snelweg. Ik observeerde het rijgedrag en het uiterlijk van de auto en vertaalde dit naar een specifiek portret. Bijna als een soort antropomorfisme: het projecteren en toekennen van menselijke kenmerken aan dieren, of - in dit geval - aan een machine. Misschien om de auto menselijker te maken?

Klik op - één van - de foto's  en bekijk de rijke textuur van het oppervlak.

In auto-portret 6 genaamd 'Smiley' kun je kenmerken van een gezichtsuitdrukking herkennen. En bij meerdere doeken veranderde ik de kleuren van de auto in mijn huidskleuren. Het gebruik van zachtheid van de garens versterkt de menselijke trekken van de auto.

 

Klik op - één van - de foto's  en bekijk de rijke textuur van het oppervlak.

Bij aankoop van een werk is het ook mogelijk in termijnen te betalen.