menu
Nieuw boek uitgebracht met de titel 'Ben ik zichtbaar?'

Foto van Caroline van Dockum: Xera Alberts

Dit mooie boekje gaat over Pauline haar project HAND@WORK. 'Hier onderzoek ik als kunstenaar de waarde van een object gemaakt met onze handen versus een machinaal gemaakt object'.
Caroline van Dockum (zie foto) is de hoofdauteur van dit boek. En ook vele andere handen hebben bijgedragen aan dit boek.
Deze prachtig vormgegeven uitgave (Frenz) heeft een gelimiteerde oplage, namelijk 125 stuks. Alle boeken zijn gesigneerd. De prijs is € 19,95 per stuk (exclusief verzendkosten).

Of bestel via e-mail info[EMAIL BESCHERMD />]@[EMAIL BESCHERMD />]paulinenijenhuis.com

'75 jaar vrijheid van de kunst' - Stadsmuseum Doetinchem - vanaf 9 juni weer open!

Expositie: 22 september 2020 tot en met 1 augustus 2021

Het belang van de vrijheid in de kunst krijgt na de tweede wereldoorlog grote betekenis. Kunstenaars eisen hun vrijheid op en willen verandering. 
Deze tentoonstelling, welke een samenwerking is tussen acht Nederlandse en acht Duitse steden, laat ons kunst zien van net voor de tweede wereldoorlog tot heden. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal waarom kunst is gemaakt. En welke functies heeft kunst in al die perioden gehad? Beginnend met kunst net voor de Tweede Wereldoorlog tot heden. Waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Of het heeft grote gevolgen voor klimaatverandering en onze kwaliteit van leven. Pauline vertelt in haar kunst over de toenemende snelheid in ons dagelijks leven.

Deelnemende kunstenaars: Otto Pankok, Jo Spier, Cas Oorthuys, Maria Austria, Otto Andreas Schreiber, Hendrik Nicolaas Werkman, Philip Mechanicus, Armando, Corneille, Jan Kagie, Lucebert, Eugène Brands, Roelof Frankot, Jan Homan, Henk Peeters, Anton Heyboer , Eva Pankok, Karel Appel, Günther Uecker, Jan Henderikse, Ulay, Michael Wolf, Kars Tuinder, Kadir van Lohuizen, Pauline Nijenhuis, Kira Fröse and RoosArt.

Deze tentoonstelling is een initiatief van de provincie Gelderland - Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid & Vrede.  

Adres:Burgemeester van Nispenstraat 2 7001 BS Doetinchem
Open: Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Woensdag 3 juni 2020 heropening van de tentoonstelling 'Snelheid Verstilt!'

Dat Bolwerck gaat woensdag 3 juni 2020 weer open voor publiek. Je bent van harte welkom!
De openingstijden zijn vergroot. Te bezoeken van woensdag t / m zondag van 11.00 tot 17.00 uur tot 12 juli 2020.
Door de coronamaatregelen heeft Dat Bolwerck een maximum aantal bezoekers (24) die de tentoonstelling kunnen bekijken. Er is veel gedaan om uw bezoek zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.
Het is daarom mogelijk dat u even moet wachten voordat u naar binnen kunt.

360º virtuele tour door Jeroen Jazet

Vanwege het coronavirus is de tentoonstelling in Dat Bolwerck tijdelijk gesloten. Met dank aan Jeroen Jazet kan het publiek nu alvast een kijkje nemen bij de expositie “Snelheid is stil” met de 360º virtuele rondleidingen.

Besloten opening expo 'Snelheid Verstilt' bij Dat Bolwerck - Zutphen

Vanwege het Coronavirus was de opening van de tentoonstelling besloten! Mirjam Deckers kunsthistorica, vertelde in haar openingslezing dat de titel van de tentoonstelling "Snelheid verstilt" nu onbedoeld werkelijkheid is geworden door het Coronavirus.,
Gevolgd door een openingsactiviteit, geheel in de stijl van Pauline's werk, een snelheidswedstrijd borduurwerk. Die is opgenomen door B-FM. Na deze opening sloot Dat Bolwerck zijn deuren.

Deze overzichtstentoonstelling van Pauline Nijenhuis bestaat uit textielschilderijen, installaties en fotowerken in de prachtige middeleeuwse accommodatie 
van Dat Bolwerck.

Expositie ‘Hand Schrift’ op plaats 3 van de lijst culturele hoogtepunten 2019

Pauline haar solo tentoonstelling in CBK Emmen getiteld 'Hand Schrift' is door het Dagblad van het Noorden genomineerd op plaats 3 op de lijst van culturele hoogtepunten 2019 noordelijke provincies.

Recesent Joep van Ruiten schreef: 'Handgemaakte of ambachtelijke textielkunst roept vragen op over de toekomst. Durven we nog de tijd te nemen voor wat we graag doen? Of laten we ons meeslepen door machines en computers? "

'Onvervangbaar' door Moniek Spaans in kunstmagazine Textiel Plus

In het winternummer 2019 heeft TxP (Textile Plus) het over borduurtechnologie en hoe deze wordt toegepast door (inter) nationale textielkunstenaars. Waaronder het onderzoeks borduurproject HAND@WORK, zie pagina 20, 21 en 22. Moniek Spaans duikt in dit onderzoek en vertelt hierover in haar artikel "Onvervangbaar", het project waarin Pauline Nijenhuis op zoek gaat naar haar bestaansrecht.

In februari 2020 mag het volledige artikel op deze site worden geplaatst bij itemrecensies / publicaties!

Geweldige opening tentoonstelling 'Hand Schrift' CBK Emmen

Een goede opkomst van geïnteresseerde bezoekers maakten dat we terug blikken op een geweldige opening van de solo expositie Hand Schrift. Lofbetuigende woorden van Harry Tupan (directeur Drents Museum). 'Harry Tupan benadert mij als mixed media-artiest. In de overzichtstentoonstelling zag hij mijn eerste en nieuwste borduurwerk en gaf hij aan hoe ik deze techniek ben gegroeid en volwassen geworden. Een super compliment natuurlijk! ' 

Pauline presenteert een overzicht van haar werk.Naast haar textielschilderijen zijn er ook fotowerken te zien. Centraal in de tentoonstelling staat de installatie van het nieuwe lopende HAND@WORK-project.

Te zien tot 6 januari 2020.
Adres: Ermerweg 88B, 7812 BG Emmen, Nederland
Open: donderdag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur 

Opening solotentoonstelling ‘Hand Schrift’ - CBK Emmen, De Fabriek

Op zaterdag 12 oktober om 15.30 uur opent Harry Tupan, directeur van het Drents Museum, de tentoonstelling ‘Hand Schrift’ in De Fabriek van het Centrum voor Beelende Kunst (CBK) in Emmen. Pauline Nijenhuis presenteert een overzicht van haar werk. Naast haar textielschilderijen is er ook veel fotowerk te zien. 
Centraal in de tentoonstelling staat de installatie van het nieuwe HAND@ WORK-project. Hierin onderzoekt ze de waarde en waardering van handschrift in borduurwerk. Het betreft een samenwerking met Marjolein Burbank, Tessa van Helden, Mique Menheere, Hinke Schreuders en het TextielLab in Tilburg. 

Voor dit lopende onderzoek zal de mening van de bezoeker belangrijk zijn; de bezoeker wordt in een peiling bevraagd naar zijn/haar mening over de waarde van werken met onze handen.

Tentoonstelling 12 oktober 2019 tot 6 januari 2020
Adres: Ermerweg 88B, 7812 BG Emmen, Nederland
Open: donderdag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Filmdocumentary of the exhibition at Hansshan Art Museum - China 2019

Filmdocumentaire van de tentoonstelling in Hansshan Art Museum - China 2019

'Horizontal Crossings' is de naam van het project en tentoonstelling met hedendaags borduurkunst waaraan ook Alice Kettle, Zou Yingzi, studenten van de China Academy of Art en Suzhou Art & Design deelnemen. De Car portraits, Borderline en een aantal andere werken van Pauline, vormden het aandeel aan de tentoonstelling. 
Ook verzorgde ze een 5-daagse workshop genaamd 'Een eigentijds landschap ontwerpen'. Dit project is ook te zien op de horizontale documentaire Crossings.

In de catalogus van ‘Korea Craft Design Assiciation’ 2018 

De catalogus van de tentoonstelling Korea Craft Design Assiciation 2018 is gearriveerd! Pauline is in goed gezelschap. De tentoonstelling vond dit jaar plaats in de VS; op uitgenodiging van en in de KM Art Center Gallery, Virginia, waar kunstenaars uit 29 verschillende landen zichzelf presenteerden.

Nieuw Amerikaans kunstboek 'Wall Art, Artistry in Fiber'

Het nieuwe prachtige textielkunstboek ‘Wall art, artistry in fiber’ is er! Het werk van Pauline is te zien op pagina's 138 -139.
Dit boek van Anne Lee en Ashley Rooney (VS) bevat het textielkunst van 100 internationale collega's als Ane Henriksen, Leo Daniel Chiachio Giannone, Ruben Marroquin, Terry M.Boyd, en nog veel meer.

Visiting cultural Apeldoorn in December

Letterlijk naast de sterke tentoonstelling Beauty of the Battle in  het CODA Museum bezoek ook art gallery ACEC en aanschouw de visie van 13 kunstenaars over landschappen. Tot 9 december 2018 biedt ACEC een grote verscheidenheid aan technieken en artistieke opvattingen over landschappen en architectuur wordt gepresenteerd in de tentoonstelling HORIZON.

ACEC is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00u tot 17.30 uur.

Naast Anke Land in Galerie De Kapberg 

Tot 8 juli 2018 zijn 36 textielkunstenaars in Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef, te zien. 
Initiator Flox den Hartog Jager wil textielkunst in Nederland laten zien. 
Tot de exposanten behoren zowel kunstenaars die voor het eerst exposeren als kunstenaars die daar meer ervaring mee hebben, zoals Alexandra Drenth, Marijke van Oostrum, Pauline Nijenhuis en Anke Land.
Flox den Hartog Jager is zelf ook één van de kunstenaars.
Wouter de Vries, hoofdredacteur van TxP (textielkunsttijdschrift), opende de tentoonstelling. 

ZOJUIST GEPUBLICEERD! Boekproject ‘Fast Work, Time consuming Landscape’

Pauline presenteert met trots haar eerste boek over haar project Fast Work, Time consuming Landscape.
Al het bloed, zweet en tranen, inclusief de foto's van het dagboek, de vier werken en de installatie, samengevat in een mooi compact boek. 
In het boek neemt ze je mee in haar proces als kunstenaar. En ze laat je ook de reacties van het publiek zien. 
Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar info@paulinemnijenhuis.com. Het boek, 63 pagina's, is € 17,95 (exclusief verzendkosten), gedrukt in een kleine oplage. 

Ontwerp: Frenz Amsterdam
Redactie: Mariël Ellens, Caroline van Dockum
Enkele foto's van: I.Zijp

Vers van de pers! 

Een selectie uit de reeks ‘Fast Landscapes’ van Pauline is gebundeld in een vouwboek, een zogenaamde ‘leporello’. Een stevig boekje van 16 pagina's met 8 werken op een schaal van 10 bij 15 cm. 
De werken in briefkaartformaat bevatten details van haar werken, citaten en een korte uitleg van de serie ‘Fast Landscapes’. Het boekje geeft een indruk van het thema in haar werk en werkwijze. 
Je kunt ze ook bestellen via info@paulinenijenhuis.nl 
De prijs is € 7,95 (exclusief verzendkosten).

Ontwerp: Frenz  Amsterdam
Editor: Caroline van Dockum
Fotowerk: I.Zijp

‘HOE = HET NU 2017’; en veiling bij ACEC Apeldoorn

Tentoonstelling en online veiling van 148 werken van 52 hedendaagse beeldende kunstenaars uit Oost-Nederland en het grensgebied van Duitsland. 
Pauline bood de volgende werken aan voor de veiling: Autoportret 7 (zie foto hierboven) en Autoportret 3. Het werk ‘Fastworld Airway’ is ook te zien op de tentoonstelling.

ACEC Roggestraat 44, Apeldoorn 
8 november - 10 december 2017

Textiel Biëniale 2015, Paulines eerste internationale tentoonstelling!

Museum Rijswijk  toont textielwerken van 19 internationale kunstenaars. Naast de grote verscheidenheid aan materiaalselectie en -toepassingen, biedt deze editie ook opvallende gemene delers. De belangrijkste? Alle ingezonden werken bieden stof tot overpeinzingen en bespiegelingen.

En een leuk neveneffect: alle kleinere werken van Pauline werden verkocht.
Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk, Nederland
9 mei - 27 september 2015

Opening ZomerExpo 2019

Paulines werk ‘Airway’ wordt deze zomer getoond in Museum de Fundatie in Zwolle. 
Kunstenaars werden uitgenodigd om het thema ‘Europa’ te verkennen. Een selectie van 250 werken van verschillende kunstenaars, anoniem gekozen door een professionele - junior en publieke - jury wordt tentoongesteld in Museum de Fundatie. 
Weinig thema's staan zo open voor discussie als Europa vandaag. Volgens Carlien Oudes, directeur van ArtsWorlds’ Summer Expo, een indrukwekkende en provocerende tentoonstelling.
Het zomerprogramma van de Fundatie omvat naast ZomerExpo, tentoonstellingen over het werk van Charlotte van Pallandt en Michael Triegel. 

Open: tot 1 september 2019

Leuke recensie in blog Artyembroidery

Editor Mique Menheere van het blog artyembroidery , plaatste een recensie van Paulines boek 'Project Fast Work - Time Consuming landscape'. Mique schrijft: "In 2018 is een boekje over dit project gepubliceerd. Als je het project niet hebt kunnen zien, is dit boek een perfecte manier om er een goede indruk van te krijgen." Voor Mique zijn de conclusies van het onderzoek van Pauline erg interessant. "Veel werkgevers zetten in op vermindering van werknemers en verhogen tegelijkertijd winstdoelen. Wanneer u de conclusie van Pauline vertaalt naar de gemiddelde werksituatie...Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat te hoge tijdsdruk een negatieve invloed heeft op de werknemers en hun gezondheid. "
Verder suggereert ze: "Hoe geweldig zou het zijn als dit thema academisch zou worden onderzocht door psychologische faculteiten van universiteiten.”

Tentoonstelling ‘TEXTIEL LEEFT’

Van 28 oktober tot 30 december 2018 organiseert Museum de Kantfabriek de ‘ TEXTIEL LEEFT’ in Horst. Tien textielkunstenaars presenteren 40 nieuwe kunstwerken als voortzetting op hun werk gepubliceerd in het boek Textiel leeft! door Ellen Bakker (2012).
Tijdens de tentoonstelling worden bijna alle ‘autoportretten’ van Pauline getoond naast haar werk Ruimteschip komt eraan [klopt dit wel, of moet dit ‘Spaceships’zijn – HL]. 
Verder zie je werk van de Nederlandse kunstenaars Sylvia Terwisscha van Scheltinga, Irma Frijlink, Carola Mokveld, Esther Brugging, Els Lemkes, Hella van ’t Hof, Stef Kreymborg, Henrique van Putten en Ellen Bakker.
Ondertussen presenteert Museum de Kantfabriek werk van jonge afgestudeerden van het College of Arts in de tentoonstelling ‘MOP-UP 2’.

Binnenkort in Embroidery Magazine, januari 2019

Embroidery Magazine van januari 2019, publiceert een interview met Pauline door curator Jane Audas. ‘Embroidery’ volgt het werk van Pauline al geruime tijd. Jane wil weten hoe Pauline haar observatie van snelheid in haar werk verbeeldt, waarom ze borduurwerk gebruikt en wanneer ze borduren als techniek ging gebruiken. 
Paulines verhuizing van het stedelijke Rotterdamse landschap naar het zachtere landschap van de rivier de IJssel, bracht haar ertoe naald en draad ter hand te nemen. En natuurlijk is Jane benieuwd waarom het werk van Pauline niet in het VK is getoond. In de volgende nieuwsbrief meer over dit interview.
Embroidery Magazine wordt 6 keer per jaar gepubliceerd als printeditie en in digitaal formaat. Het richt zich op hedendaagse kunst en design op internationaal niveau. Jane Audas is curator van tentoonstellingen in musea over design en ambacht. Ze werkt ook aan digitale projecten in musea en is freelance-editor voor verschillende publicaties www.embroiderersguild.com/embroidery

Bedankt Mondriaan Stichting!

De Mondriaan Stichting ondersteunt de deelname van Pauline aan de internationale tentoonstelling  ‘Fiberart FI2016’ in Pittsburgh (VS).

TIJD, RUIMTE & ARCHITECTUUR - Stichting Cityscapes 

Paulines installatie ‘Fast Work - Time consuming Landscape’ wordt gepresenteerd op de tentoonstelling 'TIME, SPACE & ARCHITECTURE' 2017 van Cityscapes Foundation Amsterdam. Deze installatie is het resultaat van haar project ‘Fast Work - Time consuming Landscape’. 
Aanleiding voor dit experiment is het verhoogde tempo in de huidige samenleving.
Cityscapes Foundation, Huidekoperstraat 26-28, Amsterdam
15 september - 27 oktober 2017

Vincent Bijlo raakt het licht aan in 'Magic kiss'!

De Nederlandse cabaretier, schrijver en columnist Vincent Bijlo die blind is vanaf de geboorte, laat zien hoe je een tentoonstelling kunt ervaren zonder je gezichtsvermogen te gebruiken. Hij ontdekt Paulines werk ‘The Magic Kiss’ met zijn handen tijdens de ZomerExpo 2014 in het Gemeentemuseum Den Haag Video = 1.30 minuten

Interview Parool door Jochem van Staalduine

In het artikel 'Gevels breien' over de tentoonstelling ‘Textile Architecture’ door XS ARCAM Market zegt Pauline: “Het is hakken in het zand zetten en op zoek gaan naar een zo langzaam mogelijk proces. Het materiaal is onderdeel van de boodschap.” [ klopt deze vertaling wel? – HL] Het hele interview is te lezen in Het Parool van vrijdag 10 oktober 2014 - pagina 8.

De Merit Award (tweede prijs) van ARTS & CRAFTS DESIGN AWARD 2015 

Deze prijs hoort bij een jaarlijkse internationale ontwerpwedstrijd. De wedstrijd staat open voor alle genomineerde professionals, studenten, ambachtslieden en ontwerpers uit diverse land. De deelnemers aan deze internationale prijs kwamen uit 43 verschillende landen. Commentaar van de jury: "Beste Pauline, gefeliciteerd! Lof voor de uitstekende kwaliteit en originaliteit van je werken!"

Opnieuw in ‘Surface Design’ (VS) 

‘’Surface Design publiceert een foto van Paulines canvas 'Fastlandscape Orange' (rechtsboven) in het najaarsnummer 2016. Het artikel is getiteld ‘The World of Threads Festival 2016 - Me and You', The Living Arts Centre Gallery in Canada.

Expositie XS ARCAM Amsterdam: TEXTILE ARCHITECTURE 2014 

Arcam en XS ARCHITECTURE  presenteren de tweede XS ARCAM MARKET, met het thema ‘Textielarchitectuur 2014’. Tweeëntwintig ontwerpers tonen hun innovatieve producten, kunstwerken en prototypes van textiel!
Arcam Gallery, Amsterdam
30 mei - 2 juni 2014

TextileTalk Biënnale op Contextile Portugal 2016

Contemporary Textile Art Biënnale, in samenwerking met het European Textile Network - ETN, organiseert TextileTALK's van 10 kunstenaars. Dit gebeurt tijdens het symposium 'Textile in Contemporary Art' in Guimarães - Portugal. 
Pauline vertelt over haar werkthema 'De prijs van snelheid', haar werkproces en wat textiel in het acrylverfproces brengt.
Guimarães, Portugal
30 juli -6 oktober 2016

Twee werken geselecteerd voor ZomerExpo 2014 thema Licht

Dit is de derde keer dat Pauline in het Gemeentemuseum Den Haag exposeert. Dit keer met twee werken: ‘Fast World’ en ‘The Magic Kiss’.
Gemeentemuseum Den Haag, Nederland
29 mei-31 augustus 2014

'Voor de draad ermee! De kunst van het borduren' Gorcums Museum 7 april tot 9 september 2018

Op zaterdag 7 april 2018 opent het Gorcums Museum de tentoonstelling ‘Voor de draad ermee!’ De kunst van het borduren. Met prachtige voorbeelden van borduurwerk uit het verleden en het heden. Vijf van de werken uit de serie ‘Fast Landscapes’ van Pauline zijn geselecteerd voor deze tentoonstelling.
Een mooie line-up met de deelname van gerenommeerde kunstenaars zoals Michael Raedecker, Rob Scholte, Barbara Polderman, Tilleke Schwarz, Barbara Broekman, Mariëlle van den Bergh, Dorothée van Biesen, Malou Busser, Cora de Kok, Karola Pezarroen en Sylvia Terwisscha van Scheltinga. Ook wordt kleding met borduurwerk van modeontwerper Jan Taminiau getoond. Hij is o.a. bekend door de jurken van koningin Maxima.
Linda Hanssen, curator Wereldmuseum Rotterdam, toont ons borduurwerk uit het verleden.
Gorcums Museum, Gorcum, Nederland

Adres Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem.
Open van dinsdag tot zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Zondag 11.00 - 17.00 uur.

Twee werken geselecteerd voor de grote ZomerExpo 2017 

Museum Het Nijenhuis en  Museum de Fundatie organiseren ZomerExpo 2017. . Het thema van 2017 is 'Water'. Het werk van Pauline ‘Fata Morgana’ wordt getoond en is zelfs verkocht bij de Fundatie. 
Museum Het Nijenhuis presenteert haar werk ‘Borderline’.

Mooie beoordeling door Charles Rosemblum - Surface Design Journal

Tentoonstelling Fiberart International 2016 Pittsburgh Center for the Arts Society for Contemporary Craft

“Daarentegen verdient ook Pauline uit Nederland speciale vermelding. De terminal van een luchthaven tot onderwerp borduren, lijkt banaal. Toch zijn de geborduurde onderdelen prachtig verfijnd in kleur en resolutie met delicate patroongradaties in het borduurwerk, waarbij niet wordt verwezen naar de lage luchten en chirurgische details van het meer traditionele Nederlandse landschap. Het is vreemd terughoudend, maar toch meeslepend. Het beloont nauwkeurig onderzoek terwijl het beweegt tussen abstractie en representatie, tactiliteit en visuele diepte. 
In dit werk en de presentatie als geheel, zijn vezelkunst net zo levendig en veelzijdig als de curatoren beweren. Ze werken in op elke kwestie van hedendaagse artistieke expressie met mediumspecifieke materialen en tradities, allemaal met behoud van hun rijkdom.”

Pauline in het Catalaanse televisie programma "Yes T'ho Faras

Zaterdag 4 maart 2017 is het werk van Pauline te zien in het populaire Catalaanse televisieprogramma ‘Yes T'ho Faras!’ Het Spaanse tv-programma heeft een gemiddeld publiek van 500.000 kijkers en is gewijd aan ambachten en handgemaakte producten. ‘Yes T'ho Faras’probeert een breed publiek te bereiken, dat geïnteresseerd is in kunst. In het item ‘Món del Mundial’ (‘Mijn Wereld’) tonen ze professionele kunstenaars van over de hele wereld. De kunstenaars kunnen een korte uitleg geven over hun werk.

Interview 'Man and Machine', TextileArtist.org

Sam Pitcher - TextileArtist.org (England)- vraagt naar de beeldende kunst van Pauline Nijenhuis. Ze vertelt over haar huidige techniek en methode, welke kunstenaars haar beïnvloeden en de speciale herinneringen aan één van de werken. 

Voor de 4e keer geselecteerd en met 4 stemmen!

De tentoonstelling Zomerexpo ‘Anoniem geselecteerd’ in Gemeentemuseum Den Haag, is de grootste tentoonstelling met open inschrijving en anoniem werk, georganiseerd door ArtWorlds. Het thema van 2015 is ‘Fierce’. Pauline ontving vier stemmen van zes juryleden. Inclusief één stem van jurylid Tinkebel. Elk jurylid stemde individueel door een memo bij het werk te voegen. 

'Magical Kiss' kunst van de dag op GALERIES.nl & KUNST.NL

Benno Tutein Nolthenius selecteerde op 22 februari 2013, het kunstwerk ‘Magical Kiss’ als kunstwerk van de dag op beide websites.

Aardappelvrouw op ZomerExpo 2013

‘The Potato Woman’ is geselecteerd voor ZomerExpo 2013. Alle werken zijn anoniem gekozen door de jury. 
Alleen de kracht van expressie en de kwaliteit van het werk telden. De namen en achtergrond van de artiesten worden dus niet vermeld tijdens de selectie. Het thema van de Summer Expo 2013 is ‘Earth’.
Gemeentemuseum Den Haag, Nederland
8 juni-15 september 2013

Het werk van Pauline opgenomen in het e-boek 'Een reactie op landschap'.

Tien hedendaagse textielkunstenaars geven hun reactie op het landschap en brengen verschillende visies en ook abstracte interpretaties samen. Landschappen zijn door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Vergaande vergezichten zijn letterlijk afgebeeld en abstract weergegeven door beoefenaars die in een breed scala aan media werken. ‘A Response to Landscape’ brengt 10 ongelooflijke hedendaagse kunstenaars samen die op een unieke manier over het onderwerp spreken. De artiesten in het boek zijn Alison King, Shona Skinner, Jan Beaney, Daren Redman, Carol Naylor, Pauline Nijenhuis, Debbie Lyddon, Carol Shinn, Barbara Lee Smith en Diana McKinnon. 
De bijdrage van Pauline is te lezen van pagina 98 tot 108. Het boek is te koop voor € 5,00 (£ 3,99). Het e-book 'A response to landscape  is gepubliceerd door TextileArtist.org Londen.

Tentoonstelling Cityscapes Gallery ‘Summer in the City’ 

Een nieuwe tentoonstelling geopend door Hans Janssen, hoofdconservator moderne kunst in het Gemeentemuseum in Den Haag. "Hot village, summer in the city. Back of my neck is dirty and gritty. Been down, that is not too bad. Does not seem to be a shadow in the city."  Cityscapes Gallery sloot het eerste deel van 2014 op een zonnige toon af: een korte, warme tentoonstelling vindt plaats op GM8 net voor de zomervakantie: "Summer in the City"! De show biedt een overzicht van de kunstenaars en architecten met wie de galerie regelmatig samenwerkt. Elke deelnemer toont één werk.

Cityscapes Gallery, Gabriel Metsustraat 8, Amsterdam
4-14 juli 2014

Life in the fast lane 

Embroidery Magazine van januari 2019 publiceert een interview met Pauline, door curator Jane Audas. ‘Embroidery’ volgt het werk van Pauline al geruime tijd. Het interview (p. 16 tot 21) biedt een compleet overzicht van Paulines kunstwerken en toekomstplannen. Jane Audas vertelt over het thema in het werk van Pauline: de eisen die het moderne leven aan de mensheid stelt. Vooral op het kruispunt tussen de mensheid en de technologisch gedreven omgeving. En de vraag die Pauline zichzelf stelt in haar project ‘Fast Work, Time Consuming Landscape’ of er, in de toekomst, ruimte is voor met de hand gemaakt werk. "Jane was erg nieuwsgierig en vroeg veel. Bijvoorbeeld waarom mijn werk nog niet is getoond in het VK. Ik ben ook erg trots dat mijn werk op de cover van deze uitgave staat!" Embroidery Magazine wordt 6 keer per jaar, in print en digitaal, uitgebracht in Groot-Brittannië. Het richt zich op hedendaagse kunst en design op internationaal niveau. Jane Audas is curator van tentoonstellingen in musea over design en ambacht.

Landschapskunst in ACEC 

Horizon is de titel van de tentoonstelling die op 10 november om 16.00 uur in Kunstcentrum ACEC in Apeldoorn wordt geopend.
Dertien kunstenaars tonen in hun werk een grote betrokkenheid bij hun omgeving. Pauline is ook geselecteerd om een reeks van 4 textielschilderijen met de titel 'Spaceships' te presenteren. Deze werken ontstonden door de volgende vragen te stellen: “wat zullen we ons herinneren als we een landschap of gebouw met hoge snelheid passeren?” “Ziet een gebouw er nog steeds hetzelfde uit, door het vanuit een snel rijdende auto met verschillende snelheden, te observeren?”

Open: 7 november tot 9 december 2018 - woensdag tot zondag van 12.00 tot 17.30 uur.
Adres: ACEC gebouw Roggestraat 44 Apeldoorn.

Succesvolle presentatie in het Gorcums museum!

Op 10 juni 2018 vertelde Pauline over haar kunstwerken, het werkproces en het onderliggende verhaal. Bovendien was haar project ‘Fast Work - Time consuming Landscape’ onderwerp van gesprek. Het publiek was zeer geïnteresseerd en stelde veel vragen! “Het was geweldig om deze lezing  te geven” aldus zegt Pauline. “De voorbereidingen van het museum, dankzij Gijs Brandts en Rob Kreszner, maakten het tot geweldig geheel!”

Mooie review in TROUW door Joke de Wolf!

TROUW (nationale pers) 'Borduren is hip: moderne kunstenaars gebruiken ook graag naald en draad' van Joke de Wolf op 10 april 2018 – 18.43 uur.

Paulines verhaal in de documentaire ZomerExpo 2017 'The making of ... Water’!

Op zaterdag 3 juni 2017 is de première van een prachtige documentaire in museum De Fundatie in Zwolle. Remko Dekker van Bluewine Productions volgde de artiesten John Mostert, Teddy Lauren en Pauline, van de kunststudio tot de voorrondes van de SummerExpo tot jurering! Pauline vertelt in haar studio het verhaal achter het werk en bespreekt ook het werkproces.

Remko Dekker Bluewine Productions

Pauline in het Catalaanse televisieprogramma "Yes T'ho Faras!

Aanstaande zaterdag 4 maart 2017 is Pauline haar werk te zien in het populaire Catalaanse televisieprogramma "Yes T'ho Faras!
Het Spaanse tv-programma heeft een gemiddeld publiek van 500.000 kijkers en is gewijd aan ambachten en handgemaakte producten.
‘Yes T'ho Faras’ probeert een breed publiek (van kinderen tot volwassenen, amateurs tot professionals) te bereiken, dat geïnteresseerd is in kunst. In het item ‘Món del Mundial’ (‘My World’) tonen ze professionele artiesten van over de hele wereld. De kunstenaars hebben de gelegenheid om een korte toelichting op hun werk te geven.

Fiberart International 2016 Pittsburgh VS

FiberArt International 2016  is een benchmarktentoonstelling die het beste van hedendaagse fiberart presenteert. FI2016, de 22e editie in een doorlopende reeks van driejaarlijkse shows, werd beoordeeld door Chunghie Lee, Arturo Alonzo Sandoval en Tali Weinberg. Dit is de eerste keer dat Pauline de grens oversteekt met haar werk! Dit wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Mondriaan Stichting. Haar werk ‘Fast Landscape Airway’ is geselecteerd voor deze tentoonstelling.
Twee werken gaan naar Canada!

Twee werken tentoongesteld in Canada!

'Me and you' is de ultieme tentoonstelling van kunstwerken die zijn ingediend bij het International World of Threads Festival 2016 en geselecteerd voor weergave in de Living Arts Centre Gallery  met 21 kunstenaars. Deze tentoonstelling belicht nieuwe manieren om textiel en vezelkunst te gebruiken als middel om te appeleren aan hedendaagse kwesties en problemen.

International Textile Biennial 2017, België

Textielwerken van meer dan 30 internationale kunstenaars werden in het Community Center getoond op een oppervlakte van 850 m² en 3 niveaus. Wederom een culturele hoogvlieger in het Belgische kunstlandschap, waar deze keer ook gerenommeerde kunstenaars aanwezig waren.

‘Autoportretten en snellandschappen’ -  Textiel Plus

Publicatie in textielkunstmagazine TxP voorjaar 2014. 'Autoportretten en snellandschappen. Geschilderd borduurwerk van Pauline MM Nijenhuis' van Dorothé Swinkels. Pagina's 26, 27 en 28.

Pecha Kucha-presentatie in Cityscapes Gallery

Op vrijdag 28 augustus 2015 organiseert Cityscapes Gallery een Pecha Kucha-evenement ter afsluiting van de tentoonstelling ‘Summer in the City’ 02. Tijdens een Pecha Kucha presenteren deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Pauline vertelt over inspiratiebronnen. Andere deelnemers zijn Marjan Teeuwen, Daniel Mullen, Tilmann Meyer-Faje, Eva Crebolder, Jeroen Kramer en architecten MVRDV.

PAULINE IS GENOMINEERD VOOR DE AVROTROS VINCENT VAN GOGH CONCURRENTIE 2015!

Haar werk 'Ghost Tunnel' is door de jury van de AVROTROS Van Gogh competitie geselecteerd uit 3700 inzendingen en behoort tot de laatste 20! De jury bestaande uit Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum), Marc Mulder en Henk Schut beoordeelden alle werken in het echt en koos voor het schilderij 'Holy G' van Rutger van der Tas. Pauline gebruikt het kleurenpalet van Van Gogh in het werk 'Ghost Tunnel'. Van der Tas toont ook de inhoudelijke kant.

Zomer in de stad 2, Oh nieuwe moedige wereld 2015

"Maar ik wil geen troost, ik wil poëzie, ik wil gevaar, ik wil vrijheid, ik wil goedheid, ik wil zonde” - Aldous Huxley, Brave New World. Voor de tweede keer presenteert Cityscapes Gallery met trots haar jaarlijkse groepstentoonstelling ‘Summer in the City’, met veel kunstenaars met wie ze in het verleden graag hebben samengewerkt en/of waar ze in de toekomst graag mee werken.

Cityscapes Gallery, Piet Hein Buildings, Amsterdam
12 juni - 14 augustus 2015