menu

Digitale Tweeling

Deelproject

Jacquard geweven wandkleed, afmeting 163 x 515 cm. Katoen, lyocell en gouddraad. Eveneens geweven bij Textiles Zentrum Haslach Oostenrijk.

‘Digitale Tweeling’ gaat over alle informatie die online over iemand te vinden is. Al jouw opgeslagen persoonlijke gegevens in databases kun je zien als jouw digitale tweeling. Toch vermoedt Pauline dat dit een ander beeld zal geven dan de werkelijkheid. Door technische én menselijke fouten ontstaat er vrijwel zeker ‘ruis’.

Het ontwerp is een fotocollage bestaande uit 8 vakken met lichaamsdelen van Pauline, beschilderd met wachtwoorden. De 18 ‘gaten’ in het ontwerp symboliseren de hiaten in de informatieoverdracht. Het is een bijzonder interessant werk geworden onder andere omdat het ‘vertalen’ van deze gaten is verbeeld met 9 verschillende weefbindingen.

Ook is er - conceptueel  - gouddraad toegevoegd. Een edelmetaal dat gebruikt wordt in mobiele apparaten. Daar wordt groot geld verdiend door de Big Tech bedrijven. De symboliek over kwetsbaarheid bleek ook tijdens het weefproces; het gouddraad knapte regelmatig door de patrooninslag. Toeval?

Weefconstructie: 1 schering/1 inslagpatroon plus inslag Lancé
Katoen, lyocell en gouddraad.

Installatie
Deze jacquard Digitale Tweeling wordt verwerkt in een installatie die voor het eerst getoond gaat worden in Dat Bolwerck 6 juli 2024