menu

Textielobject Tunica, mijn Firewall

Deelproject

Kleding beschermt ons in de fysieke wereld tegen invloeden van buitenaf. Maar beschermen de steeds langere en complexe wachtwoorden ons nog steeds in de online wereld? In dit project wil Pailine die ambivalentie onderzoeken en verbeelden.

‘Tunica, mijn Firewall’ bestaat uit een archetypisch kledingstuk*, de tunica ofwel tuniek gemaakt van machinaal geborduurde wachtwoorden op tule. Het betreft daadwerkelijk gebruikte wachtwoorden die ze via SoMe aan haar volgers opvroeg. De ruimte tussen en in de geborduurde letters is open zodat je de huid van de drager er doorheen kunt zien. Daarmee verbeeldt ze de kwetsbaarheid van haar mens zijn. 
Deze tunica vormt symbolisch de 'beschermende' laag tussen Pauline en haar online leven, om controle te blijven behouden in deze steeds digitaler wordende tijden.

Technische gegevens: Formaat 155 x 165 cm, zwarte tule, rayongaren in satijnsteek, foamboard en wateroplosbare smeltbare tussenvoering.

Pauline heeft het ‘weefsel’ ontworpen in samenwerking met Frank de Wind van TextielLab Tilburg. de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Een plek met  enorme kennis en kunde in het textiele vakgebied. 
En mede dankzij voor de genereuze subsidie van de gemeente Tilburg, Ministerie van OCW en Provincie Noord Brabant.

*Tunica, mijn Firewall is geïnspireerd door de archetypisch hemdtunica. Dit kenmerkende kledingstuk werd al circa 2686 v Chr. door Egyptenaren gedragen. Ook op religieuze afbeeldingen zie je Jezus en tijdgenoten deze tunica dragen.