menu

De borduurwerken - conclusie


Een van de conclusies van Pauline: "Als je goed naar de werken kijkt, kun je zeker de verschillen zien tussen de handschriften van de kunstenaars." Ondanks de strikte instructies van Pauline, maakten de deelnemende kunstenaars tijdens het borduren allemaal hun individuele keuzes. Deze keuzes tonen iets van hun persoonlijkheid en van hun eigen techniek. Tijdens het project zochten ze ruimte om een persoonlijk stempel te drukken op de vraag 'hoe word ik zichtbaar.'

‘Netjes werken’
Tijdens het project wisselden de kunstenaars ervaringen, vragen en foto’s met elkaar uit in een Whatsapp groep. Zo ontstond daar een discussie over netjes werken. Welke verwachtingen waren daarover. Een levendige discussie tussen kunstenaars volgde. "Misschien hebben onze voorouders ons geleerd om netjes te werken en is het nog steeds aanwezig binnen onze vrouwelijke waarden." Na enkele foto’s via de app, over en weer te laten gaan om elkaars borduurwerk te vergelijken, waren de zorgen voor niets geweest. 

Welke verschillen zagen we tussen het machinaal en handmatig borduren? 
De gemiddelde productietijd van de handborduursters voor het borduurontwerp was 14 uur. De borduurmachine voltooide in dezelfde productietijd, inclusief de programmering, zes borduurwerken.

Als we de handgeborduurde werken vergelijken met de machinaal geborduurde werken, dan zien we dat de machine helemaal niet zo precies werkt. Er zijn zelfs verschillen tussen deze zes werken. Dit ontwerp is voor de machine best lastig. Zo zie je in de zes afzonderlijke werken dat de in te vullen partijen niet op dezelfde manier worden gevuld met borduurgaren. Het is voor onze hand gemakkelijk om precies in de vorm te borduren, de machine vindt dit moeilijk.

Maar voor onze hand is het moeilijk om alle steken exact parallel naast elkaar te plaatsen. Voor de machine is dit juist een makkie!

 

Alleen het machinale werk is te koop.