menu
'75 jaar vrijheid van de kunst' - Stadsmuseum Doetinchem, 22 september 2020 - 28 maart 2021

Het belang van de vrijheid in de kunst krijgt na de tweede wereldoorlog grote betekenis. Kunstenaars eisen hun vrijheid op en willen verandering. 
Deze tentoonstelling welke een samenwerking is tussen acht  Nederlandse en acht Duitse steden, wordt in vier tijdszones ingedeeld. Beginnend met kunst net voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Gevolgd door de jaren 50 - 60 met de kunststromingen Zero en de Cobra. Figuratief en expressief schilderen bloeide op in de jaren 70-80. En in de laatste zaal en gang volgt de periode 90 tot nu, waar vrijheid niet vanzelf sprekend is. Of grote gevolgen geeft op klimaat verandering, onze kwaliteit van leven en …kans op besmetting.  
In deze tentoonstelling wordt het verhaal, waarom is deze kunst is gemaakt verteld. En welke functies heeft de kunst gehad in al die tijdvakken? 

In elke tijdsperiode worden een aantal kunstenaars centraal gesteld die voor die betreffende periode regionaal als ook landelijk van betekenis zijn geweest, zowel Duitse als de Nederlandse kunstenaar. 

Deelnemende kunstenaars zijn Otto Pankok, Jo Spier, Cas Oorthuys, Maria Austria, Otto Andreas Schreiber, Hendrik Nicolaas Werkman, Philip Mechanicus, Armando, Corneille, Jan Kagie, Lucebert, Eugène Brands, Roelof Frankot, Jan Homan, Henk Peeters, Anton Heyboer, Eva Pankok, Karel Appel, Günther Uecker, Jan Henderikse, Ulay, Michael Wolf, Kars Tuinder, Kadir van Lohuizen, Pauline Nijenhuis, Kira Fröse en RoosArt.

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het grensoverschrijdende Achterhoek programma, geïnitieerd door Stichting Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid & Vrede. Een initiatief van de provincie Gelderland.

Deze unieke tentoonstelling is vanaf dinsdag 22 september 2020 tot en met 28 maart 2021 te bezoeken in het Stadsmuseum Doetinchem. 

Adres: Burgemeester van Nispenstraat 2 7001 BS Doetinchem
Open: Dinsdag en woensdag van 10;00 uur tot 14:00 uur / Donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur