menu
'75 jaar vrijheid van de kunst' - Stadsmuseum Doetinchem, 22 september 2020 - 28 maart 2021

Het belang van de vrijheid in de kunst krijgt na de tweede wereldoorlog grote betekenis. Kunstenaars eisen hun vrijheid op en willen verandering. 
Deze tentoonstelling welke een samenwerking is tussen acht  Nederlandse en acht Duitse steden, wordt in vier tijdszones ingedeeld. Beginnend met kunst net voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Gevolgd door de jaren 50 - 60 met de kunststromingen Zero en de Cobra. Figuratief en expressief schilderen bloeide op in de jaren 70-80. En in de laatste zaal en gang volgt de periode 90 tot nu, waar vrijheid niet vanzelf sprekend is. Of grote gevolgen geeft op klimaat verandering, onze kwaliteit van leven en …kans op besmetting.  
In deze tentoonstelling wordt het verhaal, waarom is deze kunst is gemaakt verteld. En welke functies heeft de kunst gehad in al die tijdvakken? 

In elke tijdsperiode worden een aantal kunstenaars centraal gesteld die voor die betreffende periode regionaal als ook landelijk van betekenis zijn geweest, zowel Duitse als de Nederlandse kunstenaar. 

Deelnemende kunstenaars zijn Otto Pankok, Jo Spier, Cas Oorthuys, Maria Austria, Otto Andreas Schreiber, Hendrik Nicolaas Werkman, Philip Mechanicus, Armando, Corneille, Jan Kagie, Lucebert, Eugène Brands, Roelof Frankot, Jan Homan, Henk Peeters, Anton Heyboer, Eva Pankok, Karel Appel, Günther Uecker, Jan Henderikse, Ulay, Michael Wolf, Kars Tuinder, Kadir van Lohuizen, Pauline Nijenhuis, Kira Fröse en RoosArt.

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het grensoverschrijdende Achterhoek programma, geïnitieerd door Stichting Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid & Vrede. Een initiatief van de provincie Gelderland.

Deze unieke tentoonstelling is vanaf dinsdag 22 september 2020 tot en met 28 maart 2021 te bezoeken in het Stadsmuseum Doetinchem. 

Adres: Burgemeester van Nispenstraat 2 7001 BS Doetinchem
Open: Dinsdag en woensdag van 10;00 uur tot 14:00 uur / Donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur

 

Rondleidingen en lezingen gedurende de tentoonstelling 'Snelheid Verstilt' - Dat Bolwerck

Rondleidingen door Pauline Nijenhuis - 14 juni, 21 juni en 5 juli 2020
Pauline geeft een aantal rondleidingen en vertelt over haar werk, haar werkproces en projecten: "Time consuming Landscape", "HAND@WORK" en ook over haar nieuwe foto-installatie "Echo of Suzhou".
Tijd 10.00 uur tot 11.00 uur, gratis toegang (max. 10 personen). 

Lezing "Food for thought ... and doing" door Mirjam Deckers - 28 juni 2020
Voortbordurend op het thema van Pauline, gaat kunsthistorica Mirjam Deckers (1996) - gespecialiseerd in esthetiek en kunstfilosofie - in op de vraag: wat is de waarde van het werken met je handen in een tijd van smartphoneschermen, virtuele werelden en machinemode? Mooie stoffen verweven met een vleugje filosofie en alledaagse situaties in huis, tuin en keuken.
Zie ook: www.mirjamdeckers.nl
Aanvang 15.00 uur, entree € 10,00 (max. 20 personen). 

Lezing en boekpresentatie door Pauline Nijenhuis - 4 juli 2020
Pauline zal een korte lezing geven met als titel "Die andere werkelijkheid die door snelheid zichtbaar wordt!". Haar nieuwe boek "Am I visible" Project HAND@WORK wordt vanmiddag gelanceerd, geschreven door Caroline van Dockum. Dit boek vertelt over de strijd tussen de borduursters en de borduurmachine, op zoek naar de waarde van een object dat met de hand is gemaakt in plaats van met een machine. Het onderzoek is uitgevoerd naar een borduurontwerp van Pauline. Het voorwoord is geschreven door Mirjam Deckers.
Start om 15.00 uur, gratis toegang (max. 20 personen). 
Heropening: 3 juni - 12 juli 2020
Woensdag t / m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Foto van Mirjam Deckers  - fotocredit www.geaschenk.nl

Snelheid Verstilt, Dat Bolwerck, Zutphen, Nederland

Dat Bolwerck is erg blij dat de solotentoonstelling van Pauline op woensdag 3 juni heropend zal worden. Na de directe sluiting op 15 maart als gevolg van de maatregelen tegen de coronacrisis.
Deze overzichtstentoonstelling 'Snelheid Verstilt’ in de prachtige middeleeuwse accommodatie van Dat Bolwerck (Zutphen) presenteert Pauline een breed scala aan kunstwerken. Haar textielschilderijen, fotowerken en drie installaties van de projecten: Fast Work Time-consuming Landscape, HAND@WORK en Echo of Suzhou te zien. Dit laatste fotoproject is geïnspireerd op haar verblijf in Suzhou, China in 2019.

Op het programma staan verder nog rondleidingen en lezingen.
Dat Bolwerck (Zutphen) heeft vanwege de coronamaatregelen een maximum aantal bezoekers (24) die de tentoonstelling kunnen bekijken. Het kan daarom zijn dat u even moet wachten voordat u naar binnen kunt.

Heropening: 3 juni - 12 juli 2020
Nieuwe openingstijden: woensdag t / m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen

Hanshan Art Museum - Suzhou, China

'Horizontal Crossings' is de naam van de hedendaagse borduurkunst tentoonstelling en -project waaraan ook Alice Kettle, Zou Yingzi, studenten van de China Academy of Art en Suzhou Art & Design deelnemen. De Carportraits, Borderline en een aantal andere werken van Pauline zijn daar te zien tot en met 2 juni 2019.