menu

Project HAND@WORK

In juni 2019 startte Pauline Nijenhuis het project HAND@WORK in lijn met haar textielschilderijen. Dit project maakt deel uit van haar continue onderzoek dat zich richt op de centrale vraag wat het verschil is tussen een kunstwerk gemaakt door een mens versus gemaakt door een machine. Is er nog steeds waardering voor handwerk in onze tijd en in de toekomst.
Wat haar als kunstenaar opvalt, is dat een door een mens gemaakt object een soort ‘handschrift’ vertoont. Iets is van de maker is terug te zien in het gemaakte object. En wat voegt dat toe aan een kunstwerk? En hoe waarderen we machinaal borduren? Als technologie handmatig werk overneemt, heeft dit dan invloed op onze esthetiek?

Vijf kunstenaars (waaronder Pauline) en de borduurmachine van TextileLab in Tilburg voerden hetzelfde ontwerp uit. De deelnemende kunstenaars Marjolein Burbank, Tessa van HeldenMique Menheere en Hinke Schreuders borduurden het ontwerp met de hand. Door tijdens het project over hun ervaringen en gedachten te schrijven in een logboek, werden ze zich meer bewust van wat er tijdens het borduren met hen is gebeurd.

Op 11 september 2019 ontmoetten de vijf kunstenaars elkaar weer in het TextielLab Tilburg om mede te zien hoe de borduurmachine het borduurontwerp razend snel uitvoerde. 
In het Textielmuseum volgde de onthulling van de eindresultaten van alle hand geborduurde werken. Allereerst werden deze borduurwerken opgespannen op een houten spieraam en zo gepresenteerd dat de kunstenaars niet konden zien welk werk van hun waren. Deze anonimiteit was nodig om één  van de onderzoeksvragen ‘of er handschrift te herkennen is in hand gemaakt werk’ te kunnen beantwoorden. Binnen vijf minuten herkende elk van de kunstenaars hun eigen werk aan haar handschrift in het borduren. En het handschrift van de machine was overduidelijk te herkennen.  

Deze ervaring van de kunstenaars en het proces van machinebouw werden beschreven en tenslotte in boekvorm getiteld ‘Am I Visible‘ gepubliceerd. Ook de waardering van de toeschouwer (multimedia, lezingen / presentaties, tentoonstellingen) werd hier onderdeel van.